Hormonok: Az elhízásról

Szeretettel köszöntelek a hormonzavarok-endokrinológia közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 522 fő
  • Képek - 11 db
  • Videók - 2 db
  • Blogbejegyzések - 149 db
  • Fórumtémák - 7 db
  • Linkek - 15 db

Üdvözlettel,

hormonzavarok-endokrinológia vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a hormonzavarok-endokrinológia közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 522 fő
  • Képek - 11 db
  • Videók - 2 db
  • Blogbejegyzések - 149 db
  • Fórumtémák - 7 db
  • Linkek - 15 db

Üdvözlettel,

hormonzavarok-endokrinológia vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a hormonzavarok-endokrinológia közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 522 fő
  • Képek - 11 db
  • Videók - 2 db
  • Blogbejegyzések - 149 db
  • Fórumtémák - 7 db
  • Linkek - 15 db

Üdvözlettel,

hormonzavarok-endokrinológia vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a hormonzavarok-endokrinológia közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 522 fő
  • Képek - 11 db
  • Videók - 2 db
  • Blogbejegyzések - 149 db
  • Fórumtémák - 7 db
  • Linkek - 15 db

Üdvözlettel,

hormonzavarok-endokrinológia vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Kedves olvasóim !

 

Most egy még nagyobb fába vágnám nem létező fejszémet és az elhízás okairól , szövődményeiről

és kezeléséről fogok írni , szeretném , ha minél többen szólnának a kérdéshez hozzá.

2003 ban történt Cegléden a kórházban , tél vége felé egy hideg februári napon amikor még a futó szezon (tudják 10 évig voltam marathoni futó ) nem indult el beállít egy gyógyszerügynök a szokásos akatáskájával, és prospektusaival, leméri a derekam , 98 cm , 75 kg és közli : az a rengeteg töltöttkáposzta doktor úr , ugye ? Épp válófélben

voltam , töltött káposztának harmadik éve már hírét sem hallottam és mit mondhattam ? Persze , az drága hölgyem ! És természetesen az a kb 2-3

milliárdnyi embertársam is ezt mondaná, akik naponta zabálják halálra magukat a magyaros töltöttkáposztával az Egyesült Államokban , Kinában , Afrikában az arab országokban meg mindenütt .

Félre a tréfával , miről is beszélünk ?

Arról , hogy a világ népességének igen nagy és egyre nagyobb százaléka túlsúlyos vagy kövér .

Ennek meghatározására szolgál , de ezt Önök jobban tudják az ún BMI vagy testtömegindex

(testsúly/testmagasság2 ), ha 25 felett van túlsúly , ha 30 feletti akkor kövérség .

Mi is az oka ? Ha a puszta fiziologiai tényeknél maradunk , több kalóriát viszünk be mint amennyit eléget a szervezetünk az energiatermelés során .

Na de ennyi kalóriatöbblet és ennyiünknél ?

Nem azt tanultuk a marxizmus -leninizmus órákon , hogy a világ proletárjainak 2/3 a éhezik ?

Hogy is van ez ?

Mindenki szégyellje magát , mert többet eszik , mint ami szükséges és nem hagy a másiknak ?

És még ráadásul ki is teszi magát a zsirszövettel összefüggő betegségeknek ( Fat related disorders ).

magas vérnyomás , stroke , diabetes , PCO , infarktus , se szeri- se száma nincs ezeknek .Azt már az egyiptomiak is tudták ,hogy betegségről van szó .

Esetleg rajtunk kívül álló ill génjeinkben rejlő okok is szerepet játszanak ?

Ma erről diskurálunk , jó ?

Beszéljünk először is arról , hogy a táplálék felvételünk komplex agyi és hormonális szabályozás alatt áll . A központi helyet a hypothalamus tölti be , mely ugye az agyalapi mirigy felett helyezkedik el és az agyalapi mirigy nyele által összeköttetésben is vannak .

A szabályozást részben hormonok , részben az idegrendszer végzi .

Az étvágyat fokozó hormonok : ghrelin , neuropeptidY , orexinek , Agouti related protein

zömmel a gyomornyálkahártyában és az agyban termelődnek , mig az étvágyat gátló anyagok , az elsőként felfedezett leptin , melyet ugye mint tudjuk már a zsírszövet termel , a Polypeptid YYmelyet bélnyálkahártya állít elő bonyolult kölcsönhatásban vannak egymással és oda-visszacsatoló hurkokat képeznek . A glucocorticoidok , köztudomásúlag a mellékvesében termelődő stresszhormonok a NPY

elválasztás fokozásán keresztül növelik az étvágyat . Emellett az idegi tényezőknek , biológiai óránknak ,az érzelmi szabályozásban résztvevő limbikus rendszernek és a nagyagykéregnek is szerepe van a szabályozásban . Igy érthető , hogy az érzelmek , a stressz , az agyra ható gyógyszerek ,

főleg a serotoninerg szerek komolyan befolyásolják étvágyunkat . És most ugye kezd világosság gyúlni ,miért is van annyi elhízott ember .

Mi is történik a bevitt kalóriával ?

A szénhidrátok a bélben cukormolekulákra bomlanak melyek belépve a sejtekbe energiát szolgáltatnak az ún Szentgyörgyi -Krebs ciklusban.

Viz és széndioxid képződik . A sejtekbe való felvételt az inzulin katalizálja . A fel nem használt

cukor részben jól hasznosítható glikogénné (policukor ) részben zsirsavakká és neutrális zsírokká alakul , mely a zsírsejtekben raktározódik.

Miután egy adott zsírsejtben csak meghatározott

mennyiségű zsír kerülhet be , megtelik a raktár ,

így a zsirsejteknek szaporodniuk kell és számuk nő is , melyet szintén hormonális hatások szabályoznak - elsősorban az inzulin , de számos anyag résztvesz a zsirsejtek mitozisában , igen fontos , a gyógyszeriparban is fontos kutatási területnek számító PPAR gamma sejtmag receptor, valamint a DNS és a rajta tárolt gének átírását elindító ún transzszkripciós faktorok , mint pl az ún C/EBP család. Ezek olyan fehérjék melyek a DNS szakaszon jelenlévő a gén átírását

elindító ún promoter DNS szakaszokhoz kötődnek.

A zsirsejtek lokális , testtájak szerinti eloszlását is

kőkemény genetikai mechanizmusok szabályozzák , mint ez az ikerkutatásokból ismert . Mint az köztudott -van az ún alma és a körte típusú elhízás . A zsir megszokott helyeken , mint pl a hasüreg is lerakódhat . A zsírsejtek funkciójában az elhelyezkedés szerint különbségek vannak . A hasi és hasüregi zsír hormonszerű anyagokat termel és hormonszerű hatásokkal bír , pl képes ösztrogéneket előállítani , ami mint később látni fogjuk -igen nagy fontossággal bír .

Bizonyos testtájak zsírszövete hormonális hatásokra reagál , pl az emlő és a combok zsírszövete ösztrogén hatására proliferál . Pl Cushing kórban ( mellékvese túlműködés ) a hát zsírszövete a cortisol érzékeny , így alakul ki a buffalo hump , vagy magyarosabban szólva a bölénypúp .

Az elhízásban tehát az insulin és a fokozott kalória bevitel nagy szerepet játszik .

Vannak azonban járulékos tényezők is egy nagy amerikai 2006 os tanulmány alapján .

1. Kevés alvás

2. a már sokat szidott endokrin disruptorok (beleavatkoznak a zsíranyagcserébe )

3. Kevésbé kell nagy hőingadozásokhoz alkalmazkodnunk , télen fűtünk , nyáron hűtünk ,szemben elődeinkkel , akiknek komoly harcot kellett vívniuk az elemek viszontagságaival és még nagyon öltözékük sem volt , más kérdés , hogy lassan nekünk sem lesz , de ez már szociologia és meghaladja ezen kis írás terjedelmét és nem is vagyok szakembere .

4. Nyugtatók , antipsychotikumok , idegrendszerre ható szerek szedése . Van okunk rá ? Van , persze , de tudomásul kell vennünk , hogy beleavatkoznak az agy szerotoninerg mechanizmusaiba és hízást okoznak .

5. Több műszakban dolgozók , ők aztán végképp

nem tudnak étkezési szokásaikkal alkalmazkodni

az ideálishoz .

6. Párválasztási szokások . Hasonló testalkatú emberek keresik egymás társaságát , és miután a súly és az elhízás mint céloztam rá genetikailag eléggé determinált , olyan gének kiválogatódásához vezet , melyek a testsúlynövekedés irányában hatnak . Érdekes módon a nagyobb testsúly a múltban szelekciós előnyt jelentett , nagyobb volt a túlélés lehetősége nagyobb zsírraktárak mellett ínséges időkben is . Az Egyesült Államok és Kanada előző két populációjának vizsgálata is arra utal , hogy nagyobb születés és gyermekszám jellemezte a nagyobb átlagsúlyú családokat . Ez a trend most fordul csak meg , amikor a szelekciós előny hátránnyá válik .

Érdekes az ún infektoobezitás , magyarán szólva

fertőzéses eredetű kövérség , vírus fetőzést követően alakul ki elhizás hypothalamus gyulladás és sejtelhalás következtében . Eleinte csak kutyákban írták le az ún canine temper vírust , mely ezt okozza , ma emberekben is előfordul adenovirus fertőzést követően . (Ad-36 ) . Jelentősége ma még nem tisztázott .

Beszéltünk már a genetikai okokról . Két példát emlitenék : az amerikai pima indiánok , akikből hiányzik a leptin receptor , így a leptin szignált nem érzékelik és ezért híznak el , a másik amely

talán számarányainál fogva még jelentősebb , az ún BDNF ( brain derived neurotrophic factor , egy agyban előforduló multikfunkciós fehérjemolekula), melynek mutációját a bostoni orvostudományi egyetem felmérése alapján az észak amerikai népesség mintegy 25 % a hordozza . Ez a mutáció szintén elhízást okoz .

Emellett még legalább 20 -25 olyan gén ismert , melynek mutációja elhízást eredményez .

 


Összegezve elmondhatjuk , hogy az elhízás nem az egyén akaratgyengeségének és jómódjának jele , hanem sokkal inkább egy komplex biologiai , szociologiai és genetikai probléma .


Kérem gondoljanak egy szupermarketben lezajló

félórás nagy bevásárlásra . Van idejük az ételek kalóriatartalmát és egészségre káros vagy azt elősegítő voltát átgondolniuk ?

Szerintem örülünk , ha marad valamennyi a pénztárcánkban , illetve marad pénztárcánk a bevásárlás végére a mai magyar viszonyokat ismerve !

Miért is beszéltem én ilyen hosszan , miért is fontos mindez ?

A nagy tömegben jelenlévő zsírszövetnek sajnos nagyon sok káros hatása van , mint említettem :

az ún fat related diseases ( zsirszöveti betegségek),

diabetes , magas vérnyomás , sziv érrendszeri történések , policisztás ovarium syndroma , férfiakban potenciazavar , nőkben meddőség .

Miért is ?

1/ Hyperinsulinismus

Az elhízás hatására ún inzulinrezisztencia , az inzulinhatás csökkenése alakul ki .

Miután az inzulinnak növekedési hormonszerű hatása is van , igy erőteljesen anabolikus , osztódást elősegítő , vastagszanak az érfalak és ezáltal rugalmasságuk is csökken .

A petefészek theca sejtjeire hatva -mint már egy korábbi írásomban említettem - annak androgén

(férfihormon ) szintézisét fokozza és polycystás ovarium syndromát okoz .

2/ A hasi zsirszövet aromatase emzimje elbontja a tesztoszteront férfiakban ösztrogénné , súlyos potenciazavart okozva ezáltal , valamint fokozza az igy képződő ösztrogén a CRP ( gyulladásos fehérje ) termelését a májban és lassú gyulladást és korai érelmeszesedést okoz .

3/ A zsirszövet gyorsabban szaporodik , mint azt a vérellátása követni tudja , ezáltal zsírsejtelhalás , zsírnekrosis következik be , az elhalt területek közelében gyulladásos anyagok (mediátorok ) szabadulnak fel , melyek a keringésbe kerülve szintén krónikus gyulladást és korai érelmeszesedést okoznak . A gyulladás helyén heg képződik , mely a bőrön behúzódásokat , az ún. narancsbőrt okozza .

Elég késő van már , nem ?

Mit tehetünk ?

Mik a kezelés pillérei ?

Természetesen a diéta , kalóriamegszorítás .

Sport , az energia termelés és leadás fokozása .

Albert Einstein jusson eszükbe : E=mc2

Gyógyszeres kezelés : sajnos nagyon szűkre szabott , de a jövő csak szebb lehet , ugye ?

Jelenleg az orlistaton kívül semmi sincs forgalomban ( Xenical ) a patikában , ne is keressék ! Minden betiltva , miért ?

Genetikai okok vannak a háttérben , géntherápia ?

Ez a jövő ?

Psychologiai kezelés , psychotherapia .

Mind -mind lehetőség , de szerintem még minden csak gyermekcipőben jár a kérdéssel kapcsolatban .

Most elfáradtam .

Kérem gondolják át írásomat , Önök mit gondolnak erről ?

Írjanak , ok ?

Most jó éjt ! Én is gondolkozom igérem !!

Címkék: important

Kapcsolódó hírek:

  A Cushing syndromáról

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Dr. Károlyi Zoltán üzente 11 éve

Kedves Zsuzsanna ! Ezt nekem üzente ?

Válasz

Hajdu Zsuzsa üzente 11 éve

Azért egy normál középiskolai biológia-felkészültséggel is illene tudni, hogy az emberi/állati/növényi szervezetek szűkre szabott PH-értékek között képesek működni, és azzal, hogy pl. lúgos vizet iszik az ember, max. a gyomorsav savasságát csökkenti, rövid ideig, de egyáltalán nem szól bele a "belső" egyensúlyba. Ha az egyensúly megbomlik, ott már nagyon komoly betegség állhat fenn... Ez a lugosítás csupán üzlet. Sajnos.

Válasz

Samai Katalin üzente 13 éve

Köszönöm! :)

Válasz

Dr. Károlyi Zoltán üzente 13 éve

Kedves Kata !

Sajnos igazad van , a medline -t( orvosi online irodalom ) végigtanulmányozva
semmilyen adat vagy cikk nincs , ami a probléma valódiságát vázolná .
Próbáld ki a melatonint ( 3 mg os kiszerelésben van a patikákban ) , alvást javít és fogyaszt is , van az általam is forgalmazott Flavin termékeknek egy új változata a 3 Testőr , igaz nagyon drága vagy a glabridin ugyancsak a Flavin honlapján , ajánló kódom 602077 , vagy a freewebes honlapomon keresztül direkt megteheted . Vannak jó tapasztalatok vele , ne a akapszulát ,hanem az oldatot . Üdv : Zoli

Válasz

Samai Katalin üzente 13 éve

Hát éppen ez az, hogy a csapból is ez folyik, mezei átlagnőket alaposan megvezetnek... és boldog-boldogtalan lúgosít ész nélkül!

Válasz

Dr. Károlyi Zoltán üzente 13 éve

U.i. Csak a vicc kedvéért még kedves Kata !
Most nagy össznépi lúgosítás zajlik Veszprém megyében !
Reméljük nem sokáig és nem büntetlenül !
Üdv : Zoli

Válasz

Dr. Károlyi Zoltán üzente 13 éve

Kedves Kata !

A szervezet acidozisának , tehát savasodásának általában komoly okai vannak , súlyos cukorbetegség , légzési elégtelenség , vesebetegség , mérgezések ,gyógyszerek .
A külsőleg bevitt táplálékok vagy testmozgás is okozhat átmeneti pH csökkenést ,vagy acidosist (pl nagy munka utáni tejsavfelszaporodás , mely izomlázat okoz ) . Ezeket a szervezet légzéssel , CO2 leadással ellensúlyozza . Ezek azonban nem általánosak , tartósan egészséges emberen nem fog a vér vagy szöveti pH 7.35 alá kerülni .
Sokkal lényegesebbnek gondolom az ún szabad gyökreakciókat , , a betegségek kialakulásában és az öregedésben sokkal fontosabbnak érzem szerepüket-melyekről már indítottam is fórumot a flavonoidok kapcsán
Üdv : Zoli

Válasz

Samai Katalin üzente 13 éve

gyerek=gyerekek, merthogy jelenleg kettő van belőle, csak egy -ek- kimaradt :)

Válasz

Samai Katalin üzente 13 éve

Jaj... kicsit egyszerűbben, ha lehet kérnem! :)
Honnan lehet felismerni egyáltalán, hogy a szervezet kezd elsavasodni? Milyen fizikai tüneteit tapasztalhatjuk meg?
Gondolom, az általában savasítónak tartott tápanyagokra sem reagál minden szervezet egyforma mértékben.

Válasz

Samai Katalin üzente 13 éve

Hát persze, hogy a táplálékbevitelen kell gondolkodni! :) Mert ugye az vagy, amit megeszel.
Kólát és egyéb cukros "lötyiket" már elég régóta sikerült száműznöm a háztartásból. A többi már nehezebb dolog! :(
Zsírokat "alternativ" (ami ha jobban megnézzük, nem is újdonság) sütési-főzési technikákkal minimálisra lehet csökkenteni.
A többi? Az már bajosabb. A gyerek tejtermékfüggőek és minden tésztaféléhez ragaszkodnak, férjem meg húsimádó (sült szalonna, abált szalonna, főtt császárszalonna időnként simán alap reggeli, jó sok hagymával). És mindegyikük ropi! Családi forradalom fenyeget, ha a fent említett trükkökön kívül reformálni akarok :), apránként csiszolgatok, de nem díjazzák túlságosan. :(

Válasz

További hozzászólások 

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu