Dr. Károlyi Zoltán üzente 11 éve

Kedves Zsuzsanna ! Ezt nekem üzente ?

Válasz

Hajdu Zsuzsa üzente 11 éve

Azért egy normál középiskolai biológia-felkészültséggel is illene tudni, hogy az emberi/állati/növényi szervezetek szűkre szabott PH-értékek között képesek működni, és azzal, hogy pl. lúgos vizet iszik az ember, max. a gyomorsav savasságát csökkenti, rövid ideig, de egyáltalán nem szól bele a "belső" egyensúlyba. Ha az egyensúly megbomlik, ott már nagyon komoly betegség állhat fenn... Ez a lugosítás csupán üzlet. Sajnos.

Válasz

Samai Katalin üzente 13 éve

Köszönöm! :)

Válasz

Dr. Károlyi Zoltán üzente 13 éve

Kedves Kata !

Sajnos igazad van , a medline -t( orvosi online irodalom ) végigtanulmányozva
semmilyen adat vagy cikk nincs , ami a probléma valódiságát vázolná .
Próbáld ki a melatonint ( 3 mg os kiszerelésben van a patikákban ) , alvást javít és fogyaszt is , van az általam is forgalmazott Flavin termékeknek egy új változata a 3 Testőr , igaz nagyon drága vagy a glabridin ugyancsak a Flavin honlapján , ajánló kódom 602077 , vagy a freewebes honlapomon keresztül direkt megteheted . Vannak jó tapasztalatok vele , ne a akapszulát ,hanem az oldatot . Üdv : Zoli

Válasz

Samai Katalin üzente 13 éve

Hát éppen ez az, hogy a csapból is ez folyik, mezei átlagnőket alaposan megvezetnek... és boldog-boldogtalan lúgosít ész nélkül!

Válasz

Dr. Károlyi Zoltán üzente 13 éve

U.i. Csak a vicc kedvéért még kedves Kata !
Most nagy össznépi lúgosítás zajlik Veszprém megyében !
Reméljük nem sokáig és nem büntetlenül !
Üdv : Zoli

Válasz

Dr. Károlyi Zoltán üzente 13 éve

Kedves Kata !

A szervezet acidozisának , tehát savasodásának általában komoly okai vannak , súlyos cukorbetegség , légzési elégtelenség , vesebetegség , mérgezések ,gyógyszerek .
A külsőleg bevitt táplálékok vagy testmozgás is okozhat átmeneti pH csökkenést ,vagy acidosist (pl nagy munka utáni tejsavfelszaporodás , mely izomlázat okoz ) . Ezeket a szervezet légzéssel , CO2 leadással ellensúlyozza . Ezek azonban nem általánosak , tartósan egészséges emberen nem fog a vér vagy szöveti pH 7.35 alá kerülni .
Sokkal lényegesebbnek gondolom az ún szabad gyökreakciókat , , a betegségek kialakulásában és az öregedésben sokkal fontosabbnak érzem szerepüket-melyekről már indítottam is fórumot a flavonoidok kapcsán
Üdv : Zoli

Válasz

Samai Katalin üzente 13 éve

gyerek=gyerekek, merthogy jelenleg kettő van belőle, csak egy -ek- kimaradt :)

Válasz

Samai Katalin üzente 13 éve

Jaj... kicsit egyszerűbben, ha lehet kérnem! :)
Honnan lehet felismerni egyáltalán, hogy a szervezet kezd elsavasodni? Milyen fizikai tüneteit tapasztalhatjuk meg?
Gondolom, az általában savasítónak tartott tápanyagokra sem reagál minden szervezet egyforma mértékben.

Válasz

Samai Katalin üzente 13 éve

Hát persze, hogy a táplálékbevitelen kell gondolkodni! :) Mert ugye az vagy, amit megeszel.
Kólát és egyéb cukros "lötyiket" már elég régóta sikerült száműznöm a háztartásból. A többi már nehezebb dolog! :(
Zsírokat "alternativ" (ami ha jobban megnézzük, nem is újdonság) sütési-főzési technikákkal minimálisra lehet csökkenteni.
A többi? Az már bajosabb. A gyerek tejtermékfüggőek és minden tésztaféléhez ragaszkodnak, férjem meg húsimádó (sült szalonna, abált szalonna, főtt császárszalonna időnként simán alap reggeli, jó sok hagymával). És mindegyikük ropi! Családi forradalom fenyeget, ha a fent említett trükkökön kívül reformálni akarok :), apránként csiszolgatok, de nem díjazzák túlságosan. :(

Válasz

Dr. Károlyi Zoltán üzente 13 éve

Kedves Kata !

A savasodás hátterében általában súlyos zavarok állanak , nem mindennapos dolog , emiatt a rutinszerű lugosítás is ritkán indokolt .

Olyan állapot, melyben az artériás pH alacsony, a plasma bikarbonát koncentráció csökken, a rendszerint kialakuló kompenzatórikus alveoláris hiperventilláció következtében a PCO2 is alacsony.
Etiológia
Metabolicus acidosis akkor lép fel, amikor a szervezetben a savekvivalens anyagok felszaporodásával járó folyamatok indulnak be. Ha a savterhelés meghaladja a légzési kapacitást, acidosis (artériás pH 7,35 alatt van) alakul ki. Oka lehet megnövekvő savtermelés, vagy exogén sav bejutása a szervezetbe. A vegyhatás nagyobb eltéréseinek kivédésére a szervezetben elhárító mechanizmusok működnek: első lépcső: pufferrendszerek (legfontosabb a bikarbonát), második lépcső: légzés, harmadik lépcső: metabolikus kompenzáció a vese révén. Kiszélesedett anionréssel járó matabolicus acidosis okai: Ketoacidosis (diabeteses, idült alkoholizmus okozta); lactatacidosis; veseelégtelenség; intoxikáció (etilén- glikol, metanol, paraldehid, szalicilátok). Normális anionréssel járó matabolicus acidosis okai: Gastrointestinalis alkálivesztés (hasmenés, ileostoma, colostoma); renalis tubularis acidosis (I.,II. és IV. típus); interstitialis vesebetegség; ureterosigmoidostoma, ureteroilealis anastomosis; acetazolamid kezelés; ammónium- klorid bejutása a szervezetbe. s bevágás a támáról :

Válasz

Dr. Károlyi Zoltán üzente 13 éve

Korunkban a legtöbb modern étel és ital savasítja a szervezetet.

A teljesség igénye nélkül például a cola és egyéb cukrozott szénsavas üdítőitalok, a gyorséttermi „táplálékok”. Ezenkívül erősen savasítják a szervezetet a magas fehérjetartalmú ételek a tojás, hús, tej és egyéb tejtermékek. Ezután következik a fehér cukor és a zsír.

Kedves Kata ! Nem mégis a táplálékbevitelen kellene elgondolkodnunk ?

Válasz

Samai Katalin üzente 13 éve

Fogyiklub? Életmód tanácsokkal? Sportválasztás, étrend, segítő táplálékkiegészítők?
A lúgosítás témaköre is megérne egy misét! :)

Válasz

Samai Katalin üzente 13 éve

Kedves Andi!

30 felett én is rendszeresen küzdök a makacsul ragaszkodó párnáimmal. Sajnos már én is érzem, hogy a diéta nem elég a súlyvesztéshez, a mozgás túlsúllyal meg igencsak kellemetlen fájdalmas utóhatással jár... Főleg az izületek terén! :(
Azért kitartás! :)

Kata

Válasz

Dr. Károlyi Zoltán üzente 13 éve

Kedves Andrea !
Üdvözlöm .
Sajnos minden részlet ismerete nélkül nehéz tanácsot adni .
Javaslom az 1000 kalóriás étrendet , főleg sovány húsok (csirkemell ) étolaj nélkül márványlapon megsütve , zöldségkörettel . Édesség ne , szénhidrátok csak minimálisan , napi másfél kifli .
Javasolnám még táplálékkiegészítőként a zöld tea kapszula és az L karrnitin szedését.
Sportok közül az úszást javaslom , napi 30 perc , vagy gyógytorna .

Üdvözlöm , várom válaszát és sikeréről történt beszámolóit !
Menni fog :, jó éjt : Károlyi Zoltán

Válasz

Ozorai Andrea üzente 13 éve

Most találtam meg a fórumot, üdvözlök Mindenkit!

Nagyon nehéz fogyni, föleg érett korban.Ehhez társul még talán IR.Zsiranyagcsere zavar és pajzsmirigy alulműködés.
Éhségérzetem nincs, szinte ellenék egész nap 4 db. szilván.- csak este érezném valamit kellene ennem.Kb. 3o éves koromig tudtam fogyni, úgy hog ybeindult a mérleg nyelve és szép fokozatosan mindig kevesebbet mutatott.
Segitségre nem akadtam mert ugye aki kövér az ne egyen:)Bizony ez nem igy van.kb. 15 éve érdekel a táplálkozás, rengeteg könyvet kiolvastam , mondván hátha tudok magamon segiteni mert más úgy sem segit.
Egy hónap alatt nem tudok lefogyni egy kg. vagy kettőt, esetleg közbe jön egy névnap és merek jobban enni délben azonnal visszajön minden azaz az a kevés is amit leadtam.
Jól bevan állitva pm.-em,talán a diabétes határán állok majd most kiderül.Nagy segitség lenne ha leadnák 6 kg.elégedett lennék. a többit letornáztam az évek alatt..szó szerint .Csak mozgás segit viszont bánatos vagyok mert fáj a csipőm, izületeim és néha nehezemre esik hog ymegmozduljak.
Lenne valami jó ötlet kiváncsi lennék rá.
Holnaptól lugositok 6-8 nap folyékony fiesta dr Young szerint..
Köszönöm.
Andi

Válasz

Dr. Károlyi Zoltán üzente 13 éve

Ez így igaz , ezért fontos a túlsúlyos betegeknél a részletes kivizsgálás (anamnesis , családi is ! családban előforduló betegségek , diabetes ) , a fizikális vizsgálatok és a hormonális valamint anyagcsere kivizsgálása és a beteg folyamatos nyomonkövetése.

Válasz

Samai Katalin üzente 13 éve

:) Az gondoltam, hogy nem azonos, de az összefüggés miatt az ok (mármint az elhízásnak az oka) kiderítése lényeges lenne.
Az orvosok sokszor könnyen odavágják: fogyjon le!, aztán a kudarcot személyi tényezőkkel magyarázzák, holott ha tudjuk, mi az elhízás oka, sokkal könnyebb lenne "kezelni" is.

Válasz

Dr. Károlyi Zoltán üzente 13 éve

Kedves Kata !

Az elhízás nem azonos az inzulinrezisztenciával de gyakran társul hozzá
főleg a hasi formához . Az elhízás mértékét a testsúly/tesmagasság2 (kg/m2)
képletből számoljuk (30 felett kóros )az inzulinreziisztenciát viszont a éhgyomrivércukorxéhomi insulin / 22,5 számoljuk , ez 5,6 felett kóros , ez az ún HOMA index . Való igaz ,hogy minden erősen elhízott embernél célszerű lenne a HOMA indexet meghatározni , hogy az anyagcsererzavar mértékét , amit a testsúlyfelesleg okozott megbecsülhessük .

Válasz

Samai Katalin üzente 13 éve

Ezek szerint egy egyszerű vérvétellel megállapítható?

Válasz

Dr. Károlyi Zoltán üzente 13 éve

Kedves Ágota ! Az inzulinrezisztenciát egy képletből számoljuk , melyhez kell
az éhgyomri vércukor az éhgyomri inzulin ,a kettő szorzata osztva 22.5 tel.
Ez az ún HOMA index ( homeostasis ) , ha 5,6 felett beszélünk inzulinrezisztenciáról , tehát a cukrod lehet nyugodtan normális .
Puszi : Zoli ( gondolom ez volt a kérdésed , nem ? ) Amúgy jól vagy ?

Válasz

Uzsoki Ágota üzente 13 éve

Tavaly mikor volt egy nagyon részletes vérminta elemzés a házi orvos kérésére, nos ott minden a lehető legnormálisabb volt és minden a közép értékben maradt.Semmilyen alkotó elem a véremben nem volt se alacsony , se magas , teljesen a megadott normának megfelelő volt . vagy az a vér elemzésből az nem derülhet ki?? nagyon részletes volt.Puszi Ági

Válasz

Uzsoki Ágota üzente 13 éve

DRága Zolikám,

Jó leírom és megprobálom kiváltani a patikában amit tanácsoltál:)
Hívni foglak.! Még a hétvégén ,jó?
Millió puszi Ági
Örülök ,hogy hallottam rólad.:)

Válasz

Dr. Károlyi Zoltán üzente 13 éve

Jól vagyok Ági , inkábbb rezisztens vagy az inzulinra és magas az inzulinszinted , szerintem , de megnézem , ha érdekel és eljössz .
A megoldáson én is gondolkodom , a diéta fontos , szerintem érdemes lenne a glabridint megpróbálnod , van egy kis video róla , az L karnitin , patikában kapsz meg jó zsírégető . Esetleg még a metformin is szóba jöhet ( inzulint csökkentő szer ). Számom változatlan .
Puszi : Zoli

Válasz

Uzsoki Ágota üzente 13 éve

DRága Zolikám ,
Nagyon érdekes és tanulságos volt az írásod az elhízásról. Teljesen egyet értek Veled.
Időnként jókat kacagtam humorodon.
Az írás végére járva ,egyre jobban vágytam arra,hogy megtudjam , mi a megoldás.!
De sajnos nem lettem okosabb.

Én igazán igyekszem , de sajna, még mindig kövér vagyok.:(

A DNS elméletedet az is igazolja, hogy idén nyáron kimentem egy hétre a barátnömet meglátogatni Németországba ,mert Ő Bostonból oda ment az egyik egyetemre business angolt tanítani.
Együtt étkeztünk és igaz ugyan ,hogy étteremben ettünk vacsorát , de csak egy adagot rendeltünk és azt mindig elfeleztük.
Édeséget nem ettem. Reggelire csak cornflakes -et ettem egy gyümölccsel, ebédre csak egy szenvicset , vagy azt sem, kb 12-13-km -et gyalogoltunk naponta.
Mig Ő csont sovány , én mégis mire haza jöttem 1,5 kg híztam . Ennyit a bevitt kaloriáról.
Jobban hiszek a DNS öröklött génjeiben és abban ,hogy a szervezetem nem égeti jól el a kaloriákat , vagy az insulin termelésem nem elegendő?
Puszi Ági
UI :hogy vagy ? Írjál jó?

Válasz