Hormonok: Biológiai oxidáció , oxidatív stressz , antioxidánsok

Szeretettel köszöntelek a hormonzavarok-endokrinológia közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 522 fő
  • Képek - 11 db
  • Videók - 2 db
  • Blogbejegyzések - 149 db
  • Fórumtémák - 7 db
  • Linkek - 15 db

Üdvözlettel,

hormonzavarok-endokrinológia vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a hormonzavarok-endokrinológia közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 522 fő
  • Képek - 11 db
  • Videók - 2 db
  • Blogbejegyzések - 149 db
  • Fórumtémák - 7 db
  • Linkek - 15 db

Üdvözlettel,

hormonzavarok-endokrinológia vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a hormonzavarok-endokrinológia közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 522 fő
  • Képek - 11 db
  • Videók - 2 db
  • Blogbejegyzések - 149 db
  • Fórumtémák - 7 db
  • Linkek - 15 db

Üdvözlettel,

hormonzavarok-endokrinológia vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a hormonzavarok-endokrinológia közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 522 fő
  • Képek - 11 db
  • Videók - 2 db
  • Blogbejegyzések - 149 db
  • Fórumtémák - 7 db
  • Linkek - 15 db

Üdvözlettel,

hormonzavarok-endokrinológia vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

 

 

Ma a biológiai oxidációról, az általa okozott úgynevezett oxidatív stresszről és ennek kivédésére használt antioxidáns anyagokról szeretnék írni. Ha kémiailag értelmezzük a kérdést oxidáción az elektron leadással járó folyamatokat értjük, ilyen például az ivóvízben lévő negatív töltésű, tehát elektron felesleggel bíró ionos jodid átalakulása atomos jóddá vagy például a cukor bontásának színhelyén, a mitochondriumokban a bomlás során képződő negatív töltésű oxigén ion átalakulása atomos oxigénné, mely már elektromos töltés nélküli. Hasonló jelenség a mindennapjainkban is előfordul, gondoljanak a pozitív töltésű vasionok negatív töltésű –tehát elektronfelesleggel bíró oxigén ionnal való reakciójára vasoxiddá, tehát rozsdává. A felesleges és irányítatlan biológiai oxidáció tehát nem más, mint a szervezet rozsdásodása, „elöregedése”, ami ugye az életkorral párhuzamosan létre is jön –sajnos. A biológiai oxidáció klasszikus példája a cukor (szőlőcukor, glukóz) oxidációja széndioxiddá és vízzé, melynek képlete C6H12O6 + 6 O2 = 6CO2 + 6 H2O, mely során az oxigénion hidrogénion tehát proton felvételével alakul majd vízzé. E folyamat kapcsán energia termelődik és raktározódik a mitochondriumokban adenozin trifoszfát (ATP) formájában, de ennek taglalása már túl messze vezet. Lényeg, hogy a sejt utána már ebből nyeri ki a tárolt energiát. Az oxidációs folyamat fordítottja a növényekben lezajló fotoszintézis, mely során a széndioxid redukálódik szőlőcukorrá és párhuzamosan a víz oxidációja is, lezajlik molekuláris oxigénné (O2). Ennek keletkezése és légkörbe jutása közismert és fontos jelenség, valamint egy primitív tápláléklánc kialakulása is megfigyelhető, a növények a klorofill és napenergia segítségével előállítják a cukrot, az állatok mitochondriumaikban viszont elfogyasztják azt . Ha túlzott mennyiségű szénhidráthoz ill. cukorhoz jutunk, a bontás során túl sok oxigén ion képződik, mely kilép a mitochondrium membránján és eloxidálja a sejt alkotórészeit, a membránt, a DNS molekulát és a fehérjéket is, mely zavarokat és betegségeket okoz a sejtekben és a szervezetünkben. Ezt a folyamatot nevezzük oxidatív stressznek. A kalória ill. a szénhidrátok bevitelének csökkentésével tehát az oxidatív stresszt jelentősen csökkenthetjük .Ez az emberiség kollektív tudatában egyébként benne van ,szinte minden vallás fontosnak tartja a böjtöt .Nem érdekes ? Emellett szervezetünknek számos olyan védelmi vonala van, mely az oxigénion megkötésére képes. Nagyon fontos a szelén hatásainak tárgyalása során már említett glutathion és a hozzá kapcsolt glutathion reductase enzim, emellett egyéb enzimek is szerepet játszanak az oxigénion hatástalanításában, mint a kataláz vagy a szuperoxid diszmutáz. Számos hormonnak is van antioxidáns hatása, mint a női szervezetben jelen lévő ösztrogének, a már tárgyalt melatonin és divatos, felkapott szer a dehidroepiandroszteronszulfát, a DHEA, mely sok országban már drug store-okban is kapható, mint az örök ifjúság szere, van is hatása elsősorban férfiakban, miután férfihormonszerű tulajdonságokkal bír (ún. gyenge androgén). (sportolókban azonban tiltott, doppinglistás készítmény!). Számos vitamin bír antioxidáns tulajdonságokkal, főleg a C az E és az A vitamin. Növényi eredetű antioxidánsok az ún. flavonoidok, több ezer vegyület tartozik ide, ezek a növényi anyagcsere végtermékei, színük (flavus=sárga) alapján kapták nevüket, kitünetett jelentősége van például a rezveratrolnak, mely vörös szőlőfajtákban és vörösborokban található. A növényekben védő szerepet töltenek be, mint pl. növényi antibiotikumok Ma az üzleti élet kedvelt termékei , az egészségipar közkedvelt szerei , talán nem is alaptalanul .Eszünk mértéktelenül és mellette védekezünk az oxidatív stressz ellen A vörösbor kiemelten jó hatása ugye mindannyiuk számára ismert, bár a rezveratrol tartalom erősen függ a talajtól és a régiótól, ahol a vörösbor készül. Egészségükre! Számos telítetlen zsírsav is antioxidánsként viselkedik, mint pl. a halolajokban jelen lévő többszörösen telítetlen Omega 3 zsírsavak. Ilyen hatású vegyület a sárgarépában jelen lévő béta karotin, vagy a likopin, mely a paradicsomban fordul elő. Gyógynövényüzletekben és természetes formában is kaphatók. Így kirajzolódik az a mediterrán diéta, mely közismerten megnyújtja az élettartamot, alapja a fent leírtakból következőkben a szénhidrátok visszaszorítása, gyümölcsök, zöldségek, halételek és utána az elmaradhatatlan vörösbor! Ismételten egészségükre, remélem szolgáltam új információval?!

 

http://zenemagazin.com/wp-content/uploads/2008/09/villanyiborrend.jpg

 

Vagy inkább ez , vagy mindkettő ?

 

 

 

Címkék: néhány gondolat egy divatos témához

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu