Szeretettel köszöntelek a hormonzavarok-endokrinológia közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
hormonzavarok-endokrinológia vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a hormonzavarok-endokrinológia közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
hormonzavarok-endokrinológia vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a hormonzavarok-endokrinológia közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
hormonzavarok-endokrinológia vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a hormonzavarok-endokrinológia közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
hormonzavarok-endokrinológia vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Ezt a témát Dr. Károlyi Zoltán indította 14 éve
Lehet egészségesen enni, inni, és élni rohanó világunkba? Mit tegyünk, hogy egészségesen éljünk, de ne essünk át a ló mási oldalára?
Írd meg te mit gondolsz erről!
Hozzászólások eddig: 10
Dr. Károlyi Zoltán üzente 14 éve
mit szóltok hozzá ? megdöbbenten olvasom , hogy csökkentebb pajzsmirigyfunkció mellett hosszabb ideig élnek emberek , holland családtanulmányok támasztják alá , vajon miért ?
Lower thyroid activity linked to longevity
The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism,
August 2010
http://doctor.ndtv.com/storypage/ndtv/id/004736/type/news/Lower_thyroid_activity_linked_to_longevity.html
Samai Katalin üzente 14 éve
[Törölt felhasználó] üzente 14 éve
Házi kenyér (kenyérsütőben)
Hozzávalók:
• Kb. 65 dkg liszt, nekem 1,2 liter (Karcagi félbarna sütőliszt, amibe bele van kavarva az élesztő – egy részét szoktam pótolni teljes kiőrlésűvel, kb. 1/3-át, de akkor még szórok hozzá egy kiskanálnyi szárított sütőélesztőt). De kipróbáltam már nagyobb arányban is a teljes kiőrlésű tönkölyliszttel, úgy is nagyon finom. Érdemes kipróbálni többféleképpen is, ízlés szerint.
• 2 teáskanál só (ízlés szerint)
• 1 kiskanál cukor
• Kb. 4 dl folyadék: legalább a fele kefir legyen, a másik fele langyos víz
• összesen 1 evőkanálnyi lenmag, szezámmag, köménymag keveréke ízlés szerint, én legtöbbször lenmag és szezámmag keverékét használom, de ha több benne a teljes kiőrlésű liszt, akkor jó a köménymag, mert segíti az emésztést.
• Kb. fél deciliter olaj
A kenyérsütőhöz adott 2 dl-es mérőpohárba beleöntök kb. fél deci olajat. Egy ecsettel kiolajozom a sütőformát (az oldalát csak a fele magasságig). Utána a maradék olajhoz öntök kefírt (kaukázusi kefírt szoktam venni, de bármilyen jó, sőt ha nincs, akkor joghurt, vagy aludttej is), hogy tele legyen a mérőpohár, ezt beleöntöm a tartályba, majd rá még egy teli pohár vizet. Ebbe teszem a sót, cukrot. Ráöntöm a kimért lisztet, ha kell, akkor e tetejére szórok még élesztőt. Lecsukom, beállítom a legbarnább fokozatra, és 1-es programra. Amikor elkezd dagasztani a gép, akkor felnyitom, és belenézek, hogy megfelelő-e a tészta állaga, ha kell, akkor egy pici vizet, vagy ha túl lágy, akkor egy pici lisztet még teszek bele. Utána majd „csipog” a gép, amikor bele kell szórni a magokat. Ha a dagasztás leáll, akkor én ki szoktam venni a tésztát, és kiszedem a dagasztókarokat, hogy ne maradjon nagy lyuk a kenyérben. A tésztát kézzel szépen eligazítom, hogy egyenletesen kitöltse a formát. Ezután már nem szabad kinyitni a gép fedelét.
Tipp! A kenyérsütőgép tetejére teszek egy összehajtogatott konyharuhát, így nem szökik a meleg ki a fent ablakon és a kenyér szép gömbölyű tetejű lesz.
Jó étvágyat!
Dr. Károlyi Zoltán üzente 14 éve
[Törölt felhasználó] üzente 14 éve
Ha kéri valaki, nagyon finom teljeskiőrlésű tönkölybúzás, kipróbált receptem van kenyérsütőgéphez :) Abban többnyire tudom, mi van...
Dr. Károlyi Zoltán üzente 14 éve
Samai Katalin üzente 14 éve
A szervezetünk az élelmiszeripar vegykonyhájának köszönhetően tele van tartósítószerekkel. :( Egy mezei kenyér összetételét sokszor jobb, ha nem is olvassuk el... már ha enni is szeretnénk belőle!
Dr. Károlyi Zoltán üzente 14 éve
Táplálkozástudományi kutatások alapján úgy tűnik , hogy a tengeri halak , főleg a lazac fogyasztása
jelentősen csökkenti pl az életkorral összefüggő halláskárosodás kialakulását . Valószínűleg a benne lévő
magas omega 3 és egyéb telítetlen zsírsavak fogyasztása okozza ezt . Szeretik ? Ugye finom ?
Consumption of omega-3 fatty acids and fish and risk of age-related hearing loss. Gopinath, B., American Journal of Clinical Nutrition 2010 Aug;92(2):416-421.
Dr. Károlyi Zoltán üzente 14 éve
Szerintem valahol mi vagyunk a környezeti ártalom , és a környezet nagyon jól meg lenne a mi hulladékaink nélkül . Vagy nem -kedves Anna ! Szükségszerű volt ez a tipusú fejlődés , amit mi produkálunk ?
9 milliárd éhes embert , hogy lehet ideális táplálékkal ellátni ?
Kovács Goda Anna üzente 14 éve
Lehet, de ahhoz távol a civilzációtól kéne élni, hogy a környezeti ártalmakat is kiküszöböljük. És a táplálkozásra szánt nyersanyagok ne szennyeződessenek be.
Természetesen tudnunk kéne az ideális tápanyagösszetételt (érdekes módon ennek a meghatározás szinte évente, vagy még gyakrabban változik) és a nyersanyagokat is ismerni kéne, hogy mi mit milyen arányban tartalmaz.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Új hozzászólás