Szeretettel köszöntelek a hormonzavarok-endokrinológia közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
hormonzavarok-endokrinológia vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a hormonzavarok-endokrinológia közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
hormonzavarok-endokrinológia vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a hormonzavarok-endokrinológia közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
hormonzavarok-endokrinológia vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a hormonzavarok-endokrinológia közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
hormonzavarok-endokrinológia vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Ezt a témát Dr. Károlyi Zoltán indította 14 éve
Amerikában a bennszülöttek már régóta ismerték a kakaófát, aminek magját tápszernek és pénznek egyaránt használták.A kakaóbab jóval az európai invázió után is fizetőeszköz maradt. A maják, később pedig az aztékok és az inkák már négyféle kakaóitalt ismertek. Ezek egyike a sokoatl vagy más néven habos víz, amit kakaóból, kukorica- vagy maniókalisztből, mézből, vaníliából és vízből készítettek, emellett cukorral, fahéjjal és ánizzsal ízesítettek. A magvakat borító fehér terméshúst csemegeként ették, a termés más részeiből használati tárgyakat és szereket (terméshéj → kanalak, pohár, edények; levelek → háztető; kakaóbab → gyógyszer) gyártottak.
A kakaó elterjesztésének kulcsfigurája egyes források szerint Kolombusz, mások szerint Cortez volt. Bárkinek is van igaza, a spanyolok hozták be a kakaót Európába, és innen került tovább Afrikába, Ázsiába. A 16. században rendszerint porrá őrölt kakaóporból, ánizsból, szegfűszegből és fahéjból kevert kakaómasszát szállítottak hajókon Európába, ahol csokoládéitalt főztek belőle. Az első csokoládéfőző 1580-ban nyílt meg Spanyolországban. A forró csokoládé a 17. század közepén, a teával egyidőben terjedt el Európában. Ekkor még rendkívül drága csemegének számított, arannyal kellett fizetni érte. Az osztrák és francia nemesség a spanyol udvarból vette át divatját — divatról lévén szó, legalább annyian ellenezték, mint ahányan éljenezték. Linné istenítette, ezért adta neki a Theobroma, azaz „az istenek eledele” latin nevet. Clusius, híres francia botanikus ellenben azt mondta: „a kakaó csak a disznóknak való.”Ma polifenol tartalma miatt értékes antioxidánsnak tartják . Mit gondoltok ?
Hozzászólások eddig: 5
Dr. Károlyi Zoltán üzente 13 éve
Ravasz Katalin üzente 13 éve
Szia Zoli, valoban fantaszikus a csokoládé, és én imádom is!
Nem rég felfedeztem egy új régi terméket, a xocai csokoládét, amit bűntetlenül ehetek. Annélkül, hogy híznék! Sőt fogyni is lehet vele. Egy bonbon elfogyasztása után, egyrészt hosszú ideig megmarad a csokoládé íze, még ha mást eszem is utána, másrészt kb 4-5 órán keresztül nem vagyok éhes, és a napi antioxidánst is magamhoz vettem! Szuper
http://chocolatebomba.blogspot.com/
Dr. Károlyi Zoltán üzente 14 éve
Samai Katalin üzente 14 éve
Kovács Goda Anna üzente 14 éve
Ép a minap olvastam, hogy luxuscikké válik a csokoládé.
Na persze van különbség csoki és csoki közt. Nem mindegy, hogy hány százalékban tartalmaz kakaót az a csokoládé. De szerintem az ár aránytalan a csoki összetételével, vagyis azt akarom mondani, hogy az 50% kakaó tartalmú csoki áránál a 75% kakaótartalmú nem 25%-kal drágább, hanem lényegesen többel.
Ezért is van az hogy egészség szempontjából az étcsokoládé értékesebb, mint a tejcsoki.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Új hozzászólás